Outsourcing - základní informace

Co je outsourcing Kdy jej lze využít Výhody na vaší straně
Outsourcing je vyčlenění funkce nebo služby (původně realizované vlastními zaměstnanci) externí službě, zpravidla zaměřující se na příslušný typ služby nebo funkce.

V případě funkce odborně způsobilé osoby v prevenci rizik nebo osoby odborně způsobilé v požární ochraně se takové řešení nabízí, a to zejména u organizací menších (zpravidla do 100 zaměstnanců), kde může dojít i k úspoře nákladů, pokud zaměstnavatel nemá pro konkrétní fyzickou osobu - zaměstnance další využití.

Outsourcing těchto služeb v podmínkách větších organizací je také možný, nicméně v těchto případech úspory nejsou primárním důvodem k takovému řešení.
Hlavní motivací zde může být zvyšování produktivity práce, udržení nebo zvýšení profesionality dotčených funkcí.
Dostatečná kvalifikace externího partnera pro outsourcing je nutnou, nikoliv však postačující podmínkou pro spolupráci, která má vést k vytčenému cíli. Doklad nebo osvědčení o odborné způsobilosti samy o sobě v ČR bohužel ještě neposkytují žádné záruky kvality.

Častá, bohužel však mylná, je představa, že vyčleněním pracovně-bezpečnostních funkcí mimo organizaci se lze částečně zbavit i odpovědností plynoucích z různých právních předpisů uložených zaměstnavateli. Že je tato představa mylná, zjistí každý, kdo se sestkal ve své organizaci s vážnější nehodou nebo úrazem, kdy už bohužel bývá zpravidla pozdě.

Outsourcing lze tedy využít jen za podmínek, že objednavatel si zůstává vědom svých odpovědností a poskytne dodavateli takových služeb dostatečný časový prostor na to, aby mohl odpovědně dostát minimálně právním požadavkům. Dodavatel takových služeb musí udělat vše proto, aby dostatečně poznal procesy a činnosti v organizaci objednavatele probíhající, a v návaznosti na tyto znalosti efektivně asistoval při naplňování těchto požadavků, případně dalších požadavků, k nimž se objednavatel hlásí.
Zvažujete-li využití outsourcingových služeb v oblasti pracovního zdraví a bezpečnosti, případně i požární prevence, nebo máte zájem v tomto směru provést výměnu, jsme připraveni vám takové služby poskytnout, a to i na dlouhodobé bázi.

Disponujeme vzájemně zastupitelným a koordinovaným týmem odborně způsobilých osob. Máme dlouhodobé zkušenosti z mnoha odvětví včetně dodavatelských řetězců pro automobilový průmysl. Řešení i složitějších situací pro nás není novinkou.

Dobrou zprávou je, že v případě využití našich outsourcingových nebo poradenských služeb, lze systémy RISCON v nasazení podle vašich požadavků pořídit za zvýhodněných podmínek (např. v případě služby RISCON - Public Cloud je zvýhodnění 50%.)
release 3.58, (c) 2014-2024 RISCON s.r.o.