Školení zaměstnanců

Nesčetněkrát jsme se setkali s požadavkem, kdy někdo požadoval na zavolání tzv. "školení bezpečnosti práce" pro své zaměstnance. Než zvednete telefon a někde si takovou službu objednáte, věnujte dvě minuty následujícím řádkům.

Tzv. "na zavolání" lze provést jen určitý omezený okruh školení, jejichž obsah se organizaci od organizace příliš neliší. Obvykle se jedná o školení, jejichž obsah je stanoven nějakým předpisem nebo normou. Typicky může jít o školení jako přípravu k získání odborné způsobilosti v prevenci rizik nebo profesní školení řidičů motorových vozidel apod.

Skutečnost je však v drtivé většině případů taková, že obsah školení je nutné přizpůsobit podmínkám a okolnostem, které jsou pro danou firmu, společnost, organizaci apod. obvykle unikátní. Informace a pokyny, které se formou školení dostanou k zaměstnancům, musí nutně odrážet podmínky, zařízení, nebezpečí, rizika apod., objevující se na předmětném pracovišti nebo pracovištích.

Školení zaměstnanců je tedy v mnoha ohledech třešničnkou na dortu, v němž je skryto nemálo mravenčí práce související s vyhledáním a vyhodnocením nebezpečí na konkrétních pracovištích, v konkrétních podmínkách a u konkrétních činností prováděných vašimi zaměstnanci. K tomu je potřeba poznat procesy, které v organizaci probíhají, a to zvenčí chvilku trvá.

Zvažte tedy, nakolik je vaše organizace unikátní (umíme si představit, že např. školy si mohou být velmi podobné, zatímco dvě pekárny stejné velikosti mohou používat diametrálně odlišné technologie s mnoha odlišnými nebezpečími), než se pustíte do organizace bezpečnostního školení. V případě potíží ve formě závažného úrazu může být správně zaznamenané školení s vágním programem/osnovou jen papírem s mizivou nebo dokonce nulovou právní váhou.

Pokud se rozhodnete k této problematice přistoupit odpovědně, můžeme vám pomoci s:

  • přípravou osnov/programů školení pro jednotlivé profese,
  • provedením základních školení zaměstnanců,
  • provedením základních školení vedoucích zaměstnanců,
  • provedením odborných školení v oblasti PO (preventisté, vedoucí, preventivní požární hlídky, řadoví zaměstnanci, osoby zajišťující požární ochranu v mimopracovní době,
  • vnesením pořádku do plánování a zaznamenávání školení (náš produkt RISCON dokáže plánovat a včas informovat o termínech školení pro neomezený počet zaměstnanců a naopak zpětně analyzovat náklady a čas spotřebovaný školením; to vše třeba i po internetu),
  • analýzou kvality školení od externích školitelů v pracovně-bezpečnostních a příbuzných oblastech.


***
release 3.58, (c) 2014-2024 RISCON s.r.o.