Jak odpovědně vybrat software pro BOZP

Pokud dnes někdo hledá software BOZP, obvykle tento termín napíše do nějakého vyhledávače a snaží se nějak vyhodnotit, jaké odkazy na software BOZP mu ten nebo onen vyhledávač nabídl.

Vývojem software pro BOZP se zabývá dnes kde kdo. Smutný je na tom fakt, že ve většině případů se jedná jen o více nebo méně inteligentně poskládané knihovny dokumentů. "Vrcholem" dokonalosti pak je, že tyto dokumenty lze navíc i upravovat.

Další kategorií je software BOZP tzv. jednoúčelový (zpracovávající např. jen tak zvaná rizika nebo jen úrazy nebo jen lhůtník apod.). Pro malinkaté firmy nebo pro odborně způsobilé solitéry to může i fungovat, nicméně to, že si tyto agendy automaticky nevyměňují informace, brzy začne být problém s rostoucí velikostí podniku nebo organizace. Mnohdy jsou tyto typy software BOZP vyvinuty pro jednoho uživatele a sdílení je tedy jen velice obtížné, pokud informace v takovém software BOZP vůbec technicky sdílet lze.

Další kategorií je software BOZP specializovaný na určitý technický aspekt. Tím může být např. podpora výpočtů pro požárně bezpečnostní řešení stavby nebo specializované výpočty pro účely havarijního plánování. Takový software BOZP má na trhu zcela jistě svoje místo, ale v podnicích jsou určeny spíše pro specialisty než obecnou podnikovou veřejnost.

S trochou odstupu a více než dvacetiletou zkušeností se šlapáním chodníků (resp. provozů nejrůznějšího charakteru) to vidím tak, že tomuto software pro BOZP typu "generátor dokumentů" někam unikla samotná podstata věci, a tou je co nejefektivnější ochrana zdraví zaměstnanců, tedy lidí. Nikoliv tedy generování ohromného množství dokumentů, které pak nakonec možná ani nikdo nečte, ani nepoužívá.
Viděli jsme bezpočet situací, kdy skutečný stav ochrany zdraví byl přes používaný "dokonalý software BOZP" generující "dokonalé papíry" velmi tristní.

Před výběrem software pro BOZP je nutné si uvědomit základní skutečnost. Tou je mimo jiné to, že skutečný vliv na zlepšení/zhoršení úrovně péče o BOZP může mít jen cílevědomé ovlivňování vztahů mezi člověkem (zaměstnanci), strojem (technickým zařízením) a prostředím (pracovní podmínky, rizikové faktory apod.). K tomu je nutné přidat pozitivní postoj a iniciativu vedení organizace až po vedoucí na nižších úrovních.

Aby software BOZP pro všeobecné použití byl ke smysluplnému užitku, měl by splňovat následující podmínky:
  • možnost definovat zaměstnance, technická zařízení, pracovní podmínky, právní požadavky, pracoviště, dokumenty a jejich vzájemné vztahy a vazby,
  • možnost identifikovat nebezpečí, hodnotit rizika a stanovit minimální potřebná preventivní opatření (tj. technická, organizační, školení, zdravotní způsobilost, ochranné prostředky, pokyny a zákazy), a to individuálně pro každou činnost,
  • možnost snadné distribuce informací o výše uvedeném minimálně každému vedoucímu,
  • snadnost použití,
  • nástroje pro rychle vypořádání těch nečastějších záznamů (školení, zdravotní způsobilost, úrazy, kontroly, revize, povolení k práci apod.),
  • analytické nástroje schopné rychle odhalit, kde je problém, případně odhalit další jinak skryté informace, které lze využít pro lepší prevenci do budoucna,
  • akční plán průběžně udržující informace o úkolech a odpovědnostech tak, aby nevyšuměly doztracena a zajistila se jejich realizace a dotahování do konce.
Efektivní software BOZP se někdy paradoxně dá poznat až zpětně resp. nějaký čas od okamžiku jeho nasazení, a to celkem snadno. O efektivním software BOZP totiž ví každý vedoucí a aktivně jej využívá. O těch ostatních software BOZP ví obvykle jen osoba odborné způsobilá v prevenci rizik a v negativním směru "zbytečných" nákladů ten, kdo schválil jeho zakoupení.

Další eventualitou ke zvážení je velikost a geografické rozložení vaší organizace. Z vlastní zkušenosti víme, že software BOZP určený pro lokální síť začne mít obrovské potíže, pokud jej chcete sdílet ve dvou a více vzdálených místech. Další potíže u stejného typu software BOZP přijdou, pokud se počet uživatelů začne blížit 100 a všichni potřebují pracovat přibližně ve stejné době. Požadavkům takto velkých organizací již nevyhovuje jen tak něco. Jsme hrdi na to, že náš software pro BOZP RISCON ve variantě Public Cloud nebo Private Cloud patří mezi ty, které dokážou vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům.

Pokud chcete bezpečnost skutečně řídit pomocí nějakého software BOZP, proč nezkusit naše IT nástroje pro tento účel.

release 3.58, (c) 2014-2024 RISCON s.r.o.